HTML

Keszulj Amerika Jovunk

Elmenybeszamolo, kaland/teleregeny, USA-bol/rol. Tolunk/Nektek. Vilagot lat a KetMano.

Friss topikok

  • én is akarok!: Sziasztok KÜLHONI MAGYAR Barátaink! Örülünk, hogy szerencsésen "haza" értetek, és sok sok szép él... (2012.02.12. 22:50) Home, sweet home
  • Maary: Drága Manókák! Hű blogolvasótok voltam az elmúlt 3 hétben! Köszi, hogy végigkövethettem veletek az... (2012.02.12. 22:40) meg meg tobb kep kep
  • bakke: A p..ba nagyon elcsúsztam az írásotokkal... Bepótolom hama-hama! Nincs netem és festettem az elmúl... (2012.02.06. 14:22) Magunkra maradtunk
  • Maary: Sziasztok Manócskák! Hát sajnos elérkezett az amerikai kiruccanásotok vége, gondolom csak úgy repü... (2012.02.06. 11:04) DeLorean es napsutes
  • én is akarok!: Az TUTI!:) Én meg filmeznélek Benneteket mint a Hollywood-i sztárokat!:) Ma ünnepeltük Arika néni ... (2012.02.05. 17:48) meg meg tobb kep

Címkék

Ket vilag, egy allamban

2012.02.04. 07:59 manokakok

 

Yosemite-volgy az egyik legcsodalatosabb hely a vilagon, amit eddig lattunk. A beke szigete, hatalmas granithegyekkel, tavakkal, patakokkal, vizesesekkel tarkitva. Telen ugyan sajnos sok utja le van zarva, a keves idei ho miatt azonban joval tobbet lattunk belole, mint az evnek ebben az idoszakaban altalaban lehetne. Az egyik legmaradandobb elmeny a Yosemite-vizeses, amely az Egyesult Allamok legmagasabbika (740m). Harom “resze” van: a legfelso vizeses onmagaban mintegy 450 meter magas, o a legszebb, leglatvanyosabb. Ami meg erdekes vele kapcsolatban, hogy teljes mertekben a ho taplalja. Akkor a legbovebb vizu, amikor tavasszal olvad a ho, es nyarra –amikor mar az osszes ho elolvadt – “elfogy”, honapokig nem latni belole semmit. Mivel itt eddig viszonylag enyhe volt a tel, igy nem fagyott be, hanem meltosagteljesen, lassan hullott le, mint egy fatyol.

A kisvaros, ahol megszalltunk, Mariposa, magyarul pillangot jelent. Az aranylaz idejen nagyon nepszeru volt az europai bevandorlok koreben, akik szorgalmasan mostak az aranyat a kozeli patakban, persze emellett a banyak is intenziven mukodtek. Nagy volt a kisertes, hogy maradjunk mi is szerencset probalni, hatha maradt valami szamunkra meg, de vart rank Yosemite es az orias fak Mariposa erdeiben. Az orias mammutfenyok termeszetes eltejedesi terulete tipikusan Kaliforniaban talalhato. A legnagyobbak mas – nekunk mar tul messze elterulo – nemzeti parkokban nonek, de itt Yosemiteben is voltak szamunkra felelmetes meretu darabok. A Grizzli-orias –nevehez huen- a legnagyobb a kornyeken, a huszonotodik lagmagasabb fa a vilagon. 1900-2400 eves, es korulbelul egy Boing 747-es repulogep meretevel azonos.

 

Igen hosszu autout utan csutortok este megerkeztunk Los Angelesbe. Hatalmas varos. Ezt mar akkor is lattuk, amikor a repulo legalabb fel oran keresztul csak felette ereszkedett a leszallopalya fele. A mai napunk nagy resze a Universal Studios latogatasaval telt. Rendkivuli elmeny: A Jurassic Park, Mumia, King Kong, Waterworld filmek temai kore epult showelemek, a diszletek, a hangulat. Nem unatkoztunk, az biztos. Nehez volt elhinni, hogy meg olyan helyszineket is studiokban forgatnak, amelyekrol azt gondolnank, hogy biztosan valodiak. Utcak, terek, epuletek; felepitve valodi meretben, mintha csak Londonban, egy francia faluban, vagy New Yorkban lennenk. Egyik kedvenc filmem, a Vissza a jovobe varoskajanak hires teret is megcsodalhattuk a varoshazaval egyutt (a nagy ora hianyzott, mert most a teret egy masik film forgatasahoz hasznaljak). A DeLorean meterekrol nezett velem farkasszemet, en meg jol le is fenykepeztem, ha mar nem tudtam hazavinni magammal.

A studio utan megneztuk a hiressegek csillagait a Hollywood Boulvard jardajan vegigsetalva. Ott volt mindenki, aki szamit. Mint megtudtuk, a sztarok bizony nem keveset, harmincezer dollart fizetnek azert, hogy ott figyeljen a nevuk a betonon. Clint Eastwood peldaul azert nincs ott, mert elvbol nem volt hajlando penzt adni azert, hogy az o nevet odavessek. Kulonleges elmeny volt a Kodak Szinhaz mellett elterulo Hard Rock Café-be valo beteres is. Rengeteg hiresseg gitarja, zakoja, es egyeb szemelyes targya fugg a falon. Finom koktelunkat hurrikanpoharba kaptuk, amit aztan haza is vihettunk emlekul.

Meg egy napot maradunk ebben a varosban, ezutan pedig San Diegot vesszuk celba, mint vegso allomast, mielott visszarepulunk Irorszagba.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://keszuljamerikajovunk.blog.hu/api/trackback/id/tr984063746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dada the beste 2012.02.04. 09:15:02

Az Universal Studiot meg a vuizesest meg a mammutot en is megneznem. Remelem tesztek fel kepeket. Kar, hogy nem voltatok masik ilyen studioba, de ez is jo.
Gyertek haza, Balintka mar nagyon var Dicus, vegre lesz aki kick his ass! :)

én is akarok! 2012.02.04. 13:25:24

Universal Stúdióba én is elmennék szívesen, amennyi filmet mi is láttunk már!:)
Képzeljétek itt esik a hó, ma egész délelőtt havat lapátoltunk Bettiéknél, s ha marad ilyen az idő akkor holnap megyünk lovas szánozni! :))
süti beállítások módosítása